Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 20 januari 2020

D66 en ChristenUnie organiseren geslaagd Zero-Waste Diner bij Stichting Sprank

Op 18 januari 2020 werd er voor de tweede keer een zero-waste diner georganiseerd door de lokale politiek in Lansingerland in samenwerking met partners. Nadat eind 2016 er samen met statushouders werd gekookt en gegeten bij boerderij Het Lansingerland, vond de editie van 2020, georganiseerd door de lokale fracties van D66 en de ChristenUnie, plaats bij stichting Sprank, woonvoorziening De Handpalm in Berkel en Rodenrijs.

Zero Waste
Ieder jaar wordt er veel eten weggegooid in Nederland; per huishouden hebben we het over zo’n 135 kilo eten per persoon per jaar! Hiervan wordt ongeveer 100 kilo in de keten verspild, maar ook nog eens 35 kilo bij mensen thuis. Hier kan nog veel aan gedaan worden, zeker als je bedenkt dat eten dat wordt weggegooid vaak nog prima te eten is. Het concept zero-waste diner is gebaseerd op de gedachte dat van voedsel dat vaak wordt weggegooid een heerlijk diner gekookt kan worden. De lokale politiek in Lansingerland vraagt hier graag aandacht voor, omdat het beter is voor de planeet om zuinig om te gaan met wat de aarde ons geeft.

Sprank De Handpalm
Woonvoorziening De Handpalm van stichting Sprank is een woonlocatie voor cliënten met een verstandelijke beperking. De Handpalm zet zich al een tijd in voor duurzaamheid, bijvoorbeeld door het installeren van zonnepanelen en het creëren van bewustwording onder medewerkers en inwoners. Het tegengaan van voedselverspilling is ook voor de zorg belangrijk. D66 Lansingerland is goed bekend met de locatie en haar bewoners. Fractieleden hebben al vaker geklust bij De Handpalm bijvoorbeeld rondom NLdoet.

Het diner
Na een voorbereiding van enkele weken, kon op vrijdagochtend het koken beginnen voor het diner. Er werd een heerlijk drie gangen diner bereid voor de bewoners. Als voorgerecht werd er tomatensoep geserveerd met croutons, tzatziki en geroosterde tomaten met kaas. Als hoofdgerecht was er pasta rigatoni met een vegetarische groentesaus. Als toetje stonden chocolade mousse en panna cotta op het menu. Bij de koffie volgde nog koekjes en bonbons. Een zeer uitgebreid diner! Als speciale gasten schoven Agnes ter Beek, de nieuwe manager van De Handpalm, en wethouder Ankie van Tatenhove aan. Dit alles werd bijna volledig gekookt met producten die eigenlijk (bijna) niet meer goed zouden zijn! Dit bewijst opnieuw hoeveel lekkers je nog kan maken met restjes eten!

Partners
Natuurlijk was een initiatief als dit niet mogelijk geweest zonder de steun van een heel aantal lokale ondernemers. Allereerst speelde stichting Sprank, De Handpalm natuurlijk een belangrijke rol als mede organisator en ondersteuning op de locatie. Ellen van Schie van Ellen Eten hielp op zaterdag mee in de keuken en dacht mee over het menu. BIO-center ZANN, groothandel in biologisch groente- en fruit leverde voor het initiatief groenten, zoals tomaten, paprika’s, courgettes, komkommers en uien die de basis vormde voor de verschillende gerechten. Bakker Ammerlaan leverde brood aan voor de croutons en chocolade en koekjes voor bij de koffie. Boerderij Het Lansingerland leverde de zuivelproducten ‘van de datum’ die de basis vormden van de toetjes. Plus Koelhuis was bereid om gratis pasta te leveren en verzorgde kaas met korting. Vermeer Bloemen, tot slot, leverde bloemen om de tafels te voorzien van een feestelijke sfeer.

De bewoners en medewerkers van Sprank, De Handpalm en de organisatoren willen iedereen die mee heeft geholpen aan dit initiatief hartelijk bedanken voor hun steun! Het was een heerlijk en duurzaam diner en een welverdiende leuke avond voor de bewoners